A
- Angle d'enquadrament normal: la càmera se situa a l'alçada dels ulls del personatge.
- Angle d'enquadrament picat: la càmera se situa per sobre de l'objecte.
- Angle d'enquadrament contrapicat: La càmera se situa per sota de l'objecte.
- Angle d'enquadrament zenital: la càmera se situa totalment perpendicular al terra i per tant ens dóna una perspectiva totalment aèria dels personatges.
- Angle d'enquadrament aberrant: inclinat.
B
- Bodegó: gènere de la fotografia en el qual es representen de temes inanimats, generalment un petit grup d'objectes.
- Banda sonora: conjunt de veus, sons d'ambient i música que acompanyen una pel·lícula.
C
- Contrallum: aquest terme fa referència a quan la font de llum està enfront del dispositiu.
- Contrast: inexistència o escassetat de tons intermedis, de tal manera que ressalten molt el clar o el fosc.
- Continuïtat o raccord: relació entre un pla i el següent en el muntatge. Sovint els diferents plans que componen una escena han estat filmats en realitat en diferents moments i per tant cal vigilar que hi hagi coherència entre ells en elements.
- Croma: tècnica audiovisual utilitzada tant en cinema, televisió i fotografia, que consisteix a extreure un color d'una imatge o vídeo (usualment verd o lila) i reemplaçar l'àrea que ocupava aquest color per una altra imatge o vídeo.
- Cairon: requadre on es posa lletra (subtituls, informació...) a un vídeo.
D
- Dadaisme: Corrent fotogràfic el qual ja no busca l'estètica i la bellesa sinó provocar contra les sensibilitats burgeses. Els artistes pretenien destruir l'art, creant l'anti art, una lluita contra tot el preestablert, és a dir, que l'art ha de ser un acte de rebel·lia.
E
- Enquadrament: part de realitat que veiem a través del visor de la càmera i que determina allò que l'espectador veurà.
- Escola de Düsseldorf: corrent fotogràfic el qual es dedica a imatges industrials en blanc i negre.
- El·lipsis: implica l'eliminació d'una part més o menys àmplia de la situació o de l'acció que s'està presentant, considerada irrellevant perquè no aporta res a la narració.
- Efecte Vertigo: efecte òptic que es dona quan es fa zoom mentres et mous.
F
- Fora de camp: allò que l'espectador creu que existeix fora de l'enquadrament basant-se en la informació del que veu dins del quadre.
- Format: grandària i forma de la superfície de la imatge en una fotografia.
- Fotomuntatge: consisteix a combinar dues o més fotografies amb l'objectiu de crear una nova composició.
- Fotografía d'autor: transmet alguna cosa emocional, crítica,... que convidi a reflexionar i pensar, ja que en aquestes obres solen haver molts discursos, significats i sentits diferents. No s'evalua ni la tècnica la fotografía en particular, sinó la artisicitat del treball més ampli del fotògraf.
- Fotoperiodisme: busca reflexar el día a día d'un grup social concret.. Aquestes fotografies tenen una intenció de denúncia sobre el que fotografien.
- Futurisme: trenca amb la tradició, el passat i els signes convencionals de la història de l'art. Tracta de reflectir el el movimnt, el dinamisme, la velocitat i la força interna de les coses, exaltant la guerra i les màquines.
- Flashback: Recurs que s'utilitza per tal de explicar una part de l'història que ha passat en un pasat, altera la seqüència cronològica de la història.
- Fashforward: Com el flashbackperò cap endevant.
G
- Galeria: conjunt d'imatges.
H
I
J
K
L
- Llum: és una forma d'energia radiant que ens permet percebre les formes, el volum i el color dels objectes.
- Llum natural: aquella que prové directament del sol i es veu afectada per factors atmosfèrics com els núvols.
- Llum artificial: és la produïda per mitjans tècnics, com a bombetes o focus.
- Lleitmotiv: melodia o composició musical que es repeteix i es desenvolupa de diferents formes al llarg de tota la composició.
M
- Muntatge dialèctic: pretén que de dos plans successius en sorgeixi una idea, que no hi és en cap dels dos per separat. També se l'anomena muntatge ideològic, muntatge expressiu o muntatge d'atraccions.
- Muntatge altern: muntatge que consisteix en dues o més accions que es produeixen en el mateix moment però en llocs diferents i que, finalment, convergiran.
- Muntatge paral·lel: dues o més escenes, que passen en moments i en llocs diferents, se'ns van mostrant als espectadors per crear un estat d'ànim o una associació d'idees.
N
- Nitidesa: és la claredat dels detalls d'una fotografia. Quants més detalls i millor enfocament, més nitidesa té una fotografia.
- Nova visió: Corrent fotogràfic el qual defensa la fotografía com un mitjà específic d'expressió artística. Defensa el experimentalisme i el ús de proediments tècnics.
O
P
- Profunditat de camp: es tracta de l'espai per davant i per darrere del punt on està enfocada la imatge.
- Pla: proporció que té l'objecte o personatge dins de l'enquadrament.
- Provoke: estil contrastat amb ombres profundes empastades, que utilitza un enquadrament irregular, amb geometries caigudes, molt soroll i que representa escenes quotidianes d'estil urbà.
- Pla general: veiem la figura humana sencera i també l'escenari on es desenvolupa l'acció.
- Pla americà: apareix la figura humana aproximadament des dels genolls.
- Pla mitjà: apareix la figura humana aproximadament de cintura cap amunt.
- Primer pla: només hi apareix el rostre humà. S'acostuma a utilitzar per captar al màxim les expressions facials.
- Paisatge: és el gènere que captura l'espai, natural o transformat per l'ésser humà.
- Punt de fuga: és el punt en el qual les línies paral·leles d'una imatge semblen convergir i estendre's fins a l'infinit
- Pictorialisme: Corrent fotogràfic que barreja la fotogràfia i la pintura. Consisteix en realitzar fotografies amb untoc artístic. Utilitzaven tècniques com el desenfocament. Per revelar-les utilitzaven un paperespecial i manipulaven les iatges amb carbons i tintes.
- Pla seqüència: Pla que es manté durant tota una seqüència. És a dir, l'escena no està formada per una suma de diferents plans, sinó que un sol pla ininterromput segueix tota l'acció. És per això que el temps cinematogràfic coincideix amb el temps real.
Q
R
- Retrat: gènere on es reuneixen tota una sèrie d'iniciatives artístiques que giren entorn de la idea de mostrar les qualitats físiques o morals de les persones que apareixen en les imatges fotogràfiques.
- Recursos expressius de primer ordre: el conjunt de la música, els efectes, la veu, el silenci d'una peça audiovisual.
- Realitzador: persona encarregada de mostrar allò que cal o fa falta en directe.
- Raccord: errors que dona la seqüència per culpa deels canvis de lloc, moviment, il·luminació...d'un objecte o persona.
S
- Street Photography: Corrent fotogràfic el qual retracta l'entorn diari en el que ens trobem i no ens hi fixem. Protagonitzada per la condició humana en llocs públics, com carrers i ciutats
- Surrealisme: capta i expressa l'essència i les inquietuds de l'ésser humà a través de tècniques i temàtiques fotogràfiques que facin referència al món de l'inconscient, l'irracional i dels somnis.
- Steadycam: càmera que amb els seus accessoris va subjecta a l'espatlla de l'operador mitjançant cinturons i suports lleugers per evitar vibracions- és possible realitzar, també, moviment combinats de panoràmica i tràveling. Es tracta d'un efecte que s'aprecia en algunes filmacions per a televisió fetes en condicions difícils (accidents, guerres, aglomeracions...).
T
- Textura: és l'estructura de la capa superficial d'un material. Una foto amb una la textura molt ressaltada, confereix realisme a la imatge perquè estimula el nostre sentit del tacte.
- Tràveling: moviment de la càmaera quan es mou sobre uns rail o un vehicle amb motor, es un moviment que va acompayant amb els del personatge.
- Tràveling frontal: moviment de la càmera com el trràveling, però, es mou de manera frontal o des de darrera.
- Tràveling lateral: moviment de la càmera om el tràveling, però, seguint el personatge de manera lateral.
- Tràveling vertical: moviment de la càmera com el tràveling, però, que va de abaix cap amut o a l'inversa.
- Tràveling circular: moviment de la càmera com el tràveling, però, que va de manera circular.
- Tràveling lliure: moviment de la càmera com el tràveling, però, de manera lliure.
U
V
- Veu en off: recurs narratiu el qual algú parla com a part de l'espectacle sense sortir a escena o, en el cas audiovisual, sense que aparegui a la pantalla.
W
X
Y
Z
- Zoom: aproximació que fa la càmera sense moure's de lloc.